Btw isolatie 6% of 21%

verwarring over BTW-regeling woningisolatie

Geactualiseerd zondag 30 maart 2014

btw-regeling woningisolatie

SAMENVATTING: Arbeidsintensieve woningisolatie valt tot 31-12 2013 in de categorie
werkzaamheden aan woningen
waardoor geheel volgens de Europese regels
de totale aanneemsom onder het lage btw tarief valt.
Dat geldt ook bij andere werkzaamheden aan woningen, zoals bij schilders de verf, bij stukadoors de mortel en bij schoonmakers de schoonmaakmiddelen. Ook bij hen vallen de gebruikte materialen onder het lage btw-tarief. Wanneer de materiaalkosten meer dan de helft van de aanneemsom bedragen zoals bijvoorbeeld bij dubbelglas, dan moet daarover 21% btw worden geheven, de rest valt dan onder het 6% tarief.

Vanaf 1-1 2014 is voor woningisolatie een uitzondering gemaakt, voor schilderen, stukadoren en schoonmaken verandert er niets. Bij woningisolatie moet nu over het gebruikte materiaal 21% btw worden gerekend. Dat maakt woningisolatie duurder en vergroot de administratieve lasten van de bedrijven. Het is vreemd dat de Staatssecretaris van Financiën dit verandert. Wat is het argument om het gebruikte isolatiemateriaal onder het hoge tarief te laten vallen en verf, mortel en schoonmaakmiddelen niet? Juist in deze tijd waarin het dringend gewenst is dat isolatiewerkzaamheden aan woningen worden gedaan, is het onlogisch om juist nu voor woningisolatie een uitzondering te maken. Het is vreemd dat aan de ene kant sommige Provincies en een enkele Gemeente proberen met premies/subsidie woningisolatie uit het slop te halen, terwijl aan de andere kant de Rijksoverheid dit lokale overheidsgeld weer gaat ophalen met een btw verhoging?

Volgens Staatssecretaris Wiebes is voor woningisolatie een uitzondering gemaakt om de regeling 2 maanden in de pas te kunnen laten lopen met de regeling voor renovatie/herstel van woningen en om uitvoeringsproblemen te verminderen. Dat blijkt uit zijn brief van 19 maart 2014 waarin hij antwoordt op de brief van de SBVN van 19 december 2013. Een slap excuus vooral omdat de uitvoeringsproblemen niet zullen verminderen maar juist zullen toenemen.

Schokkend is dat de gewijzigde regeling van toepassing is op al het werk dat na 1-1 2014 wordt uitgevoerd, terwijl op de officiële voorlichtingssite van de Rijksoverheid [https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energiebesparing/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-het-voordeligst-mijn-huis-isoleren.html] op 22 december 2013 nog staat: “Tot eind 2014 betaalt u 6% btw voor de isolatie van uw woning“. Het is in Nederland gebruikelijk dat bedrijven en burgers tijdig worden geïnformeerd over ophanden zijnde wijzigingen in de fiscale wetgeving. Nu nog geen wijzigingen zijn aangekondigd, mag worden verwacht dat als er al wijzigingen zullen worden doorgevoerd deze niet direct zullen ingaan, maar de branche de gelegenheid zal krijgen hierop in te spelen. In de discussie op de LinkedIn groep Meer Met Minder is vastgesteld dat:
“Uit de voorlichting van de Rijksoverheid mag worden afgeleid dat ten minste tot eind 2014 bij isolatiewerkzaamheden over de gehele aanneemsom 6% btw mag worden gerekend (wanneer de materiaalkosten minder dan de helft van de aanneemsom bedragen)”
.

Uit de brief van 19 maart blijkt nog dat Wiebes een overgangstermijn van 8 dagen redelijk vindt, zelfs al zijn dit 8 vakantiedagen waaronder 2 kerstdagen. Alle andere fiscale wijzigingen worden ruim van te voren aangekondigd maar bij woningisolatie is dat kennelijk niet nodig. Uit een telefoongesprek met het ministerie blijkt dat er in deze brief een vergissing is gemaakt en dat de Staatssecretaris mogelijk toch een faire ingangsdatum zal vaststellen. Of dat zo is zal nu binnen enkele dagen duidelijk zijn.

 • Bel me terug

  • Please enter a number from 8 to 8.
 • De garanties van IsoSun op uw spouwmuurisolatie

  • Energiebesparend
  • Oog voor uw gezondheid
  • Waardestijging huis
  • Hoger comfort
  • Milieuvriendelijk
  • 15 Jaar Garantie

Op zoek naar spouwmuurisolatie? Vraag online een spouwmuurisolatie offerte aan

WordPress Lightbox
VACATURES